ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - ΓΕΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ


Bιβλιοθήκη

Στη Βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης φυλάσσονται πάνω από 6.000 τόμοι (βιβλία και περιοδικά), κυρίως αναφερόμενα στην ποντιακή ιστορία, λαογραφία και λογοτεχνία. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από δωρεές επιφανών Ποντίων, όπως ο Λεωνίδας Ιασονίδης και ο Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος, οι οποίοι εδώρισαν στην Εύξεινο Λέσχη την προσωπική τους πλούσια βιβλιοθήκη, όπως και αρχεία ιστορικής σημασίας που οι ίδιοι τηρούσαν ή είχαν περιέλθει στην κατοχή τους. Τα υπόλοιπα προέρχονται, είτε από δωρεές μελών και φίλων του Σωματείου, είτε από αγορά με σκοπό τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης ή και την ενίσχυση, ανάδειξη και προβολή συγγραφικής δραστηριότητας, σχετικής με τον ποντιακό ελληνισμό. Πολλά από τα βιβλία είναι μεγάλης ιστορικής αξίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακατασκευής της βιβλιοθήκης (η αρχική κατασκευή της έγινε με δωρεά του Θεόδωρου Μουμτζίδη, το 1965), καθώς και της συστηματικής ταξινόμησης και καταλογογράφησης όλων των τόμων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα υπάρχει στη διάθεση των μελών της Ευξείνου Λέσχης, όπως και κάθε ενδιαφερόμενου, πλήρης κατάλογος του περιεχομένου της Βιβλιοθήκης και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό, είτε ηλεκτρονικά, είτε με επίσκεψη στο υπό δημιουργία «Αναγνωστήριο» που θα οργανωθεί στο εντευκτήριο της Ευξείνου Λέσχης.

Αρχειακό υλικό (έγγραφα, φωτογραφίες)

Στα γραφεία της Ευξείνου Λέσχης, φυλάσσεται πλούσιο υλικό αρχείου από τη λειτουργία και τις δράσεις του Σωματείου, όπως έγγραφα (αλληλογραφία κλπ.), βιβλία πρακτικών συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου και γενικών συνελεύσεων, καθώς και μεγάλος αριθμός άλμπουμ με φωτογραφίες.

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχείο που αναφέρεται στο ιστορικό ίδρυσης και στη λειτουργία του "Οίκου Ακρίτα Φοιτητού", με πλούσιο υλικό από αλληλογραφία, βιβλία πρακτικών, καταλόγους και, γενικά, στοιχεία από την καθημερινή ζωή των απόρων φοιτητών που βρήκαν στέγη και "αγκαλιά" στους κόλπους της Ευξείνου Λέσχης, χάρις στον ανθρωπισμό φωτισμένων Ποντίων που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν το ύψιστο αυτό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Επίσης, σημαντικό είναι και το "Αρχείο Μυρώδη Δημητρακόπουλου", το οποίο εδώρισε (το 2013) στην Εύξεινο Λέσχη ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος, γιός του Μυρώδη Δημητρακόπουλου, με καταγωγή από την Σινώπη του Πόντου (γεννήθηκε το 1891). Ο Μυρώδης Δημητρακόπουλος, μετά από πολυκύμαντη ζωή, με σπάνια και πολυεπίπεδη κοινωνική προσφορά και με συμμετοχή σε όλους τους εθνικούς αγώνες που μεσολάβησαν, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1924 και έζησε εδώ μέχρι τον θάνατό του, το 1976. Στο διάστημα αυτό διακρίθηκε για την συνεπή και αποτελεσματική αφιλοκερδή υπηρεσία του σε σημαντικούς θεσμούς της πόλης (Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος Διεθνούς Έκθεσης, Πρόεδρος Α.Σ. ΠΑΟΚ κ.α.), διετέλεσε δε και βουλευτής του Κόμματος Φιλελευθέρων.

Για την καλύτερη προστασία και φύλαξη του αρχειακού υλικού θα διαμορφωθεί ειδικός χώρος.

Κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να απευθυνθεί στη Γραμματεία για να αναζητήσει κάποιο στοιχείο από το παραπάνω υλικό.