ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ



Από τα πρώτα κιόλας χρόνια ίδρυσης της Ευξείνου Λέσχης, εκδηλώθηκε θερμό ενδιαφέρον για τους ποντιακούς χορούς από ομάδα ταλαντούχων αυτοδίδακτων λαϊκών χορευτών και μουσικών της πρώτης γενιάς.

Η ποντιακή μουσική, ο χορός και τα τραγούδια, που συνιστούν αδιάσπαστη ενότητα και αποτελούν την πιό αυθεντική έκφραση της ιδιοπροσωπίας της εθνικοτοπικότητάς μας, ήταν αναμενόμενο να βρουν γόνιμο έδαφος στους κόλπους της Ευξείνου Λέσχης.

Πολύ γρήγορα, η μικρή αρχική ομάδα εξελίχθηκε σε ένα άρτια οργανωμένο τμήμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Σωματείου. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του «Οίκου Ακρίτα Φοιτητού», οργανώθηκε η συστηματική διδασκαλία των ποντιακών χορών από έμπειρους χοροδιδασκάλους, οι οποίοι είχαν προηγουμένως θητεύσει ως πρωτοχορευτές στην χορευτική ομάδα. Πολλοί από αυτούς, στη συνέχεια, ανέλαβαν το έργο της διδασκαλίας των ποντιακών χορών και σε άλλα, νεότερα, αδελφά ποντιακά σωματεία. Στον τομέα αυτόν, υπήρξε συνεχής και στενή συνεργασία της Ευξείνου Λέσχης με τον πολύ δραστήριο «Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών» του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η αθρόα προσέλευση νέων, αγοριών και κοριτσιών, αλλά και γονέων που συνόδευαν τα ανήλικα παιδιά τους και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την εκμάθηση των ποντιακών χορών, προκάλεσε την ανάγκη δημιουργίας χωριστών ομάδων διδασκαλίας των χορών, κατά ηλικίες. Η αίθουσα του «Οίκου Ακρίτα Φοιτητού», στις εβδομαδιαίες πρόβες, κατακλύζονταν από μικρά παιδιά, με έκδηλο το ενδιαφέρον και τη φιλοδοξία τους να συμμετέχουν στις δημόσιες εμφανίσεις των χορευτικών ομάδων, οι οποίες πάντοτε ενθουσίαζαν το κοινό (ποντιακό και μη) που τις παρακολουθούσε.

Από τη δραστηριότητα αυτή, με τη βοήθεια και ταλαντούχων λυράρηδων και αφοσιωμένων μουσικών, συγκροτήθηκαν χορευτικές ομάδες, κατά ηλικίες, που σημείωσαν σημαντικές διακρίσεις σε χορευτικά φεστιβάλ και άλλες χορευτικές διοργανώσεις, όπου προσκαλούνταν, από σωματεία, φορείς κ.α.

Οι δραστηριότητες δεν περιορίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, αλλά επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, το καλοκαίρι του 1984, δύο πολυμελή χορευτικά σχήματα εκπροσώπησαν την Εύξεινο Λέσχη, το ένα στην Αμερική (Νέα Υόρκη και Βοστώνη) και το άλλο στη Νοτιοαφρικανική Ένωση (Γιοχάνεσμπουργκ και Πραιτώρια), προσκεκλημένα από την Ομοσπονδία Ποντίων ΗΠΑ-Καναδά και τον Σύλλογο Μακεδόνων Νότιας Αφρικής, αντίστοιχα.

Κατά τη δεκαετία του 1990, υποχώρησε και ατόνησε η πληθωρική αυτή δραστηριότητα του Χορευτικού Τμήματος. Ανασυστάθηκε μετά το 2000 και, έκτοτε, λειτουργεί αδιάλειπτα με επιτυχία, προσαρμοσμένο βέβαια στις συνθήκες της εκάστοτε τρέχουσας πραγματικότητας.